Samen aan de slag: allemaal rokjes maken

In België is het al een grote hit en waarschijnlijk gaat het in Nederland net zo succesvol worden: het boek ‘Allemaal rokjes’ van Mme Zsazsa. Een hip en handig boek met meer dan twintig verschillende ontwerpen van rokjes voor meisjes en vrouwen van alle leeftijden en voor alle kledingmaten tot en met maat 46.

Prachtige foto’s, heldere tekeningen, alle patronen in alle maten. Het enige dat nog ontbreekt zijn de stof, het garen, de spelden, de schaar en de naaimachine. Je handen jeuken als je het boek in handen hebt. Beginnen we met de klokrok of toch liever de rok in A-lijn? Kiezen we voor lekker makkelijk met elastiek of doen we het wat moeilijker en nemen we de blinde ritssluiting? Heb je je favoriete rok gevonden, dan kun je deze in alle kleuren van de regenboog, effen of in print, lang of kort, maken voor een heel gevarieerde garderobe. Voor elke dag van de week en voor elke gelegenheid een andere.

In onze vereniging zijn er veel vrouwen die ervaring hebben met zelf kleren maken. Velen zaten op naailes, leerden het op school of van hun moeder. Wat is nu mooier dan deze ervaring door te geven aan nieuwe generaties. Start als afdeling een cursus rokjes naaien en nodig jonge vrouwen uit het dorp uit hier aan mee te doen. Bied de cursus aan tegen een redelijke prijs, inclusief lidmaatschap van Vrouwen van Nu. Maak er eventueel een aparte interessegroep van. Werf jonge moeders bij de kinderopvang, peuterspeelzaal en basisschool. Nodig een stoffenzaak uit om met verschillende stoffen te komen of houd de (eerste) bijeenkomst(en) in een stoffenzaak zodat iedereen tussen de mooie rollen kan snuffelen. Laat de vrouwen zelf een patroon kiezen want niets is zo vervelend als allemaal te moeten beginnen met een cirkelrok die je vervolgens bijna niet aantrekt (mijn jeugdtrauma). Ook rijgen of spelden is niet altijd nodig (vind Mme Zsazsa gelukkig ook), maak het zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk. Simpel en snel klaar bevalt meestal beter dan een half jaar aan een ingewikkeld patroon werken. Tegen de tijd dat het af is, kun je de rok niet meer zien (ken ik ook uit de tijd dat ik op naailes zat).

Is de beginnerscursus afgerond, dan kun je verder voor gevorderden of met een speciale cursus of workshop. Denk bijvoorbeeld aan verkleedkleren maken (voor carnaval of de verkleedkist). Ieder jaar verschijnen er nieuwe boeken en tijdschriften met zelfmaakpatronen waaruit je volop inspiratie kunt opdoen. En natuurlijk kun je ook gewoon voor de gezelligheid bij elkaar blijven komen en ieder aan je eigen kledingstuk werken en elkaar zo nodig helpen, zonder een specifieke cursus als basis te nemen. Wie begint?

De eerste vijf afdelingen van Vrouwen van Nu die het idee oppakken en een naaicursus voor jonge vrouwen starten,  krijgen het boek ‘Allemaal rokjes’ cadeau. Mail naar redactie@nbvp.nl.

Kijk hier voor het filmpje over ‘Allemaal rokjes’.

Tags: , ,

4 Reacties to “Samen aan de slag: allemaal rokjes maken”

 1. Gerrie Says:

  Geweldig idee Brigitte!

 2. Mientje den Boer Says:

  Ik heb deze leuke blog met filmpje meteen doorgestuurd naar mijn vriendinnen. Wie weet, kunnen we over een tijdje een show lopen.

 3. Petra Says:

  Fantastisch, op naar de broeken!
  Succes met alles, van Petra.

 4. Sineke Dijkhuis Says:

  Wat een orgineel idee, dit slaat vast en zeker aan!
  Sineke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Volg

Ontvang elk nieuw bericht direct in je inbox.

Doe mee met 32 andere volgers

%d bloggers op de volgende wijze: